Kävimme vierailemassa Tampereen jätteenkäsittelylaitoksella Tarastenjärvellä. Vierailu oli hyvin kiinnostava. Kumma kyllä opintojen edettyä olen alkanut kiinnostua "tavallisille ihmisille" melko kummallisista asioista - kuten juuri siitä, miten jätteenkäsittelyasiat ovat kotikaupungissani järjestetty. Aluksi laitoksen työntekijä piti meille esittelyn, jossa hän kertoi jätehuollosta Pirkanmaalla jonka jälkeen kiersimme jätteenkäsittelylaitosta, katsellen ympäristöä bussissa istuen. 

Esittelijä toi esiin asioita, joita ei ole tullut mieleenikään pohtia - kuten sen, että aina kierrätys ei ole järkevää. Esimerkiksi maaseuduilla kierrätystä on vaikeaa järjestää järkevällä tavalla - luonnonvaroja menee jo siihen, että lähdetään viemään jätteitä kaukana olevalle kierrätyspisteelle. Voikin olla, että joissain tapauksissa kierrätyksestä saatava hyöty ympäristön kannalta jää toiseksi haitoille. Onkin mietittävä, mikä ratkaisu on milloinkin järkevä. Toisaalta esittelijä kertoi myös tutkimuksista, joiden perusteella lasia ei tulisi kierrättää lainkaan - hyötysuhde siitä on liian pieni. Tämä tuntuu hassulta, sillä vierailupaikassamme Forssassa lasia taas hyödynnettiin tehokkaasti. 

Sain myös vastauksen minua mietityttäneeseen kysymykseen - minkä vuoksi jokaisen kesämökkiläisen tulee maksaa jätepalveluista ja hankkia oma jätteenkeräysastia. Oma kesämökkimme sijaitsee nimittäin vain puolentoista tunnin matkan päässä kodistamme, joten ennen keräsimme vain jätteet auton peräkonttiin ja heitimme roskasäkin kotona pois. Tuntui hassulta, että yhtäkkiä joutui maksamaan palvelusta, jolle ei ollut tarvetta. Vastaus kysymykseen oli lainsäädännön muutos, joka tehtiin sen vuoksi, ettei kaikilla ollut aivan sama tilanne kuin meillä - esimerkiksi helsinkiläisperheelle, jolla oli kesäloma-asunto vaikkapa Lapissa ei ollut järkevää ottaa roskia mukaan kuumana kesäpäivänä. Tuolloin tällainen perhe saattoi tulla siihen lopputulokseen, että heitetäänpä roskat maantien varteen. Pakottamalla maksamaan tällaisesta palvelusta kannustettiin kesämökkiläisiä myös käyttämään roskapönttöjä.

Jätteenkäsittelyn maailma on yllättävän kiehtova. Monenlaisia asioita tulee ottaa huomioon - maaperää tulee suojata vaarallisilta yhdisteiltä kaatopaikalla. Toisaalta on pohdittava, mitä jätteitä on järkevää kierrättää, mitä taas ei ja mitä jätteillä voidaan tehdä. Toisaalta on pohdittavaa logistiikkaa, jätteen keräämisen hintaa sekä jätepalveluiden asukkaiden mielipiteitä. Tällä hetkellä jätealalla puhuttava asia on jätteen käyttö energiantuotannossa. Energian tuotantoon kohdistuvat paineet näkyvät siis myös jätealalla. On kuitenkin harmi, miten hitaasti muutokset ovat tapahtuneet.