Olin tänään viimeisellä luentokerralla, johon oltiin kutsuttu puhujaksi Oras Tynkkynen. Hän alusti ensin liikenteestä, energiasta ja vaikuttamisesta, jonka jälkeen sai vapaasti kysyä kysymyksiä. Asiat, joita hän kertoi, eivät olleet itselleni uusia, mutta oli hyödyllistä saada pieni kertaus. Toisaalta oli myös inspiroivaa kuunnella henkilöä, joka on vaikuttanut asioihin monilla eri tasoilla. Olen hyvin samoilla linjoilla Oras Tynkkysen kanssa ilmastopoliittisesta vaikuttamisesta. Itse tykkään asiakeskeisestä ja käytännönläheisestä lähestymistavasta.

Pidän myös Tynkkysen optimistisesta ajattelutavasta. En tarkoita "optimistisuudella" naiiviutta tai liikaa positiivisuutta. Tarkoitan sillä sitä, että vaikka maailmassa on suuria ongelmia, Tynkkynen kuitenkin luo uskoa siihen, että asioihin voidaan vaikuttaa ja jokainen voi olla mukana vaikuttamassa. Toki hän muistuttaa niistä riskeistä, mitä ilmastonmuutokseen sisältyy. Hänen sanomansa on kuitenkin optimistinen, vaikuttamiseen kannustava.

Nimittäin kaikki eivät toimi samalla tavalla. Joillakin ryhmille uhkakuvien maalailu ja lähes pelottelu ovat niitä tapoja, joilla he asioita tuovat esiin. Se ei kuitenkaan toimi, koska ihmisille on niin vaikeaa kuulla, että heidän elämäntapansa on vaarassa. Toimivampaa on mielestäni kertoa myös niistä pelottavista faktoista, mutta pitää puheen sävyn pääasiassa optimistisena. Mieleeni tuli mielenkiintoinen artikkeli, jota luin jokin aika sitten:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7081882.stm

Kurssimme tarkoituksena on seuraava:

"Opiskelijassa syntyy kiinnostus kestävään elämäntapaan sekä valmius osallistua, vaikuttaa ja toimia yhdessä
erilaisten ihmisten kanssa myös monikulttuurisissa yhteisöissä. Opiskelija osaa toimia tavoitteellisesti
kestävää kehitystä edistävien ratkaisujen löytämiseksi."

Monikulttuurisuus ei vielä tänä vuonna tapahtunut, mutta kuulin kurssin järjestäjiltä, että ensi vuonna ajatuksena oli tehdä kurssista monikulttuurisempi ja antaa mahdollisuus myös kv-opiskelijoille osallistua kurssille.Muilta osin minusta tuntuu, että kurssi on onnistunut tavoitteessaan. Kurssi on onnistunut kannustamaan itseäni entistä kestävämpään elämäntapaan ja jälleen jämäkämmän vaikuttamisen äärelle. Varsinkin kaksi viimeisintä luentoa kannustivat itseäni nimenomaan vaikuttamaan politiikkaan Suomen tasolla, eikä pelkästään alemmalla tasolla. Olisi mainiota saada jotain konkreettista aikaiseksi.