DSC01133-normal.jpg

Vierailimme kurssiporukan kanssa Nanson tehtailla Nokialla. Alussa meille pidettiin presentaatio Nansosta ja sen jälkeen menimme kiertelemään ja katselemaan, miltä Nanson vaatteiden teko näyttää. Tuolloin oli tavallista hiljaisempi päivä, mutta joillakin pisteillä oli työntekijöitä.

Presentaatiossa Nanson edustaja kertoi vaateteollisuuden nykytilasta. Vaikka vaatteiden tuotannossa ollaankin saavutettu uusia kehitysaskeleita, tämä kehitys on "hukattu". Kulutus on lisääntynyt eikä ekologisuus useinkaan toteudu vaikka se olisikin mahdollista. 1/5 työpaikoista on hävinnyt 15 vuodessa. Vaateteollisuuden ongelmat ovat kuitenkin keskittyneet kehitysmaihin. Nanson on täytynyt pohtia globaaleilla vaatemarkkinoilla, mitkä ovat Nanson kilpailuvaltit. Ne ovat laatu, toimitusaika ja design. 

Nanson vaatteet tehdään Suomen ja Viron tehtaissa, eettisissä oloissa ja ympäristöystävällisesti. Myös kankaiden laatu on hyvää eli vaatteet kestävät useita pesukertoja. Kaiken tämän puheen jälkeen innostuin käymään Nanson vaateliikkeessä Hämeenkadulla heti vierailun jälkeen ja löysin aivan ihanan mekon. Siitä on tullut luottoasuni. Olen käyttänyt sitä paljon ja pessytkin jo monta kertaa, eikä vaate ole ollut moksiskaan.

nansomekko-normal.jpg

Monen mielikuva on se, ettei Nansolla ole nuorille sopivia vaatteita. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Olen alkanut vierailla myymälässä useammin ja olen huomannut, että vaihtoehtoja on runsaasti. Ongelmana nuorten ostajien kannalta on hinta, joka pyörii usein 40-100 euron kieppeillä. Olen itse valmis maksamaan vaatteestani enemmän, jos tiedän sen kestävän käyttöä, mutta tällöin pitää kuitenkin käyttää hieman enemmän harkintaa ostotilanteessa.

Jos haluaa pukeutua ympäristöystävällisesti, ei ainoa vaihtoehto ole ostaa vain kirpputorivaatteita ja käyttää niitä loputtomiin. Voi myös näyttää siistiltä ja käyttää tyylikkäitä vaatteita. Uskon, että tämä on myös monien muidenkin mielestä houkuttelevampi vaihtoehto. 

DSC07986muokattu-normal.jpg

Aiemmin ajattelin, että ostan ainoastaan vaatteeni kirpputoreilta. Pitkällä aikavälillä tämäkään ei kuitenkaan ole kestävä vaihtoehto - parasta on, jos pystyy ostamaan heti kestäviä vaatteita. Koska olen opiskelija, ei minulla kuitenkaan ole toistaiseksi varaa ostaa ainoastaan laadukkaita vaatteita suoraan - joten kirpputorien kiertely säilyy harrastuksenani jatkossakin. Kuitenkin aion lisätä sitä, että ostan suoraan kestäviä vaatteita esimerkiksi juuri Nanson myymälästä.