Kepan työntekijä tuli puhumaan meille poliittisesta vaikuttamisesta. Juurikaan uusia asioita en saanut hänen vierailustaan irti - olen nimittäin itse ollut vastaavanlaisissa vaikuttamiskoulutuksissa mukana ennenkin. Kuitenkaan tämä ei tarkoita sitä, että hänen vierailunsa olisi ollut omalta kannaltani turha - ei lainkaan. Vierialu antoi itselleni innostusta lähteä jälleen mukaan vaikuttamiseen kansallisella tai kunnallisella tasolla. Tällä hetkellä olen käynyt pitämässä kouluvierailuita yläkoululaisille liittyen ilmastonmuutokseen, koordinoinut kyseistä hanketta Tampereen päässä ja ollut mukana ympäristövaliokunnan toiminnassa, jonka pääasiallinen tarkoitus on ainakin toistaiseksi tänä vuonna ollut yliopisto-opiskelijoiden elämäntapaan vaikuttaminen, ympäristömyönteisten tapahtumien järjestäminen (kirpputori, kasviskokkauskurssi) ja valistaminen. Kuitenkaan varsinaista suoraa poliittista vaikuttamista en ole harjoittanut nyt vähään aikaan.

Nyt kesällä pääsen näkemään poliittisen vaikuttamisen todellisuutta Brysselin päässä. Kesän jälkeen olenkin nähnyt ja ollut mukana vaikuttamisessa eurooppalaisella ja kansallisella tasolla. Toisaalta olen ollut mukana myös ns. "ilmastokasvatushankkeissa", joka pitkällä aikavälillä voi kantaa hedelmää myös konkreettisesti. Oxfamin tekemässä kolmio kaaviossa olenkin ollut mukana yhteiskunnan tietoisuuden kasvattamisessa ilmastoasioiden tiimoilta. Nyt pitäisi vielä löytää sopiva kuntatason hanke, jonka jälkeen itselleni olisi tuttua myös kuntatasolla tehtävä vaikuttaminen. 

Vaikuttaminen on mielenkiintoista puuhaa. Tietysti edistämäni asiat ovat itselleni järisyttävän tärkeitä - tuntuu aivan mielettömältä, että tällä hetkellä on ilmastonmuutoksen tapaisia megaluokan ongelmia, joita ei ole saatu riittävässä määrin hoidettua kuntoon. Mutta vaikuttaminen on myös mielenkiintoista - vaikuttaakseen tulee hallita strateginen ajattelu ja tietää, kehen tulee vaikuttaa, missä vaiheessa ja millä tavalla. Viestinnän hallitseminen on myös oleellista - miten viesti voidaan saada tehokkaasti läpi. Vaikuttaminen on kuin jännittävää peliä!